Nysgjerrig på solcelleteknologi?

Nysgjerrig på solcelleteknologi?

Lavrans ser opp mot himmelen oftere enn før, og vurderer om sola vil titte fram gjennom skydekket. Han betrakter det flotte tuntreet sitt, en majestetisk blodlønn, og lurer på om den vil kaste skygge på taket til høsten når sola står lavere på himmelen. Familien i Grustaket ved Grøtte har nettopp investert i et solcelleanlegg, og det er mye spenning knyttet til strømproduksjonen.

De er blant de første i Orkdal som har valgt å produsere sin egen strøm, og har ett av fem solcelleanlegg som Orkland Energi har levert de siste månedene i samarbeid med lokale håndverkere. Installasjonen er kanskje den mest avanserte med en batteriløsning og solceller som er senket så de ligger i flukt med taket for øvrig. Det er dessuten valgt sorte paneler, hvorav noen er montert øverst på veggen for å utnytte vår- og høstsola bedre. I motsetning til vanlige solcelleanlegg, så produseres det strøm selv om noen av panelene skulle komme i skyggen av treet.

Familien har lenge vært nysgjerrig på solcelleteknologi, både fordi de er miljøbevisste og av teknisk interesse. Når nå prisene på solceller begynte å bli akseptable for folk flest, var ikke beslutningen i familierådet i vinter vanskelig, og det er en tydelig stolt huseier som viser fram anlegget. Naboer har kommentert at taket ble finere med solceller enn det var før.

 

På telefonen kan Lavrans følge med på strømproduksjonen, og rekorden er foreløpig drøyt 10 kW, faktisk noe høyere enn forventet. Familiens elbil lades nå med egenprodusert strøm, og i sommerhalvåret selger de overskuddsstrøm tilbake til Orkland Energi til en god pris. Batteriet  lades opp midt på dagen når strømmen som regel er billig, slik at strømmen kan benyttes til middagslaging når strømprisene øker om ettermiddagen.

 

Lønnsomheten for et solcelleanlegg er vanskelig å estimere, da den vil være avhengig av strømprisene i framtida, men i Trøndelag kan man regne med en tilbakebetalingstid på 15 år dersom hustaket vender mot sør. Levetiden på anlegget er garantert til 25 år, så har er det muligheter for å spare penger. For Lavrans og familien er ikke dette det viktigste, å kunne bidra til miljøvennlige løsninger og tilfredsstillelsen av å produsere egen strøm er vel så viktig. Da vi tar farvel med Grustaket tordner det i det fjerne, men sola skinner fremdeles til glede for beboerne i huset.